Żywienie – przepisy
Sałatka z kurczakiem

Składniki:

  • 1 paczka mix-u sałat , najlepiej z rukolą ( lub mix z naszego ogródka )
  • 1 wędzone udko
  • 3 plastry fety
  • kiść pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka kukurydzy z puszki
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 biała papryka – mała lub 1/2 dużej

Składniki do sosu:

  • 1 łyżka słodkiej musztardy ( używam miodowej z biedronki -takiej w tubie)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • można dodać chilli do smaku, ale nie trzeba

Mix sałaty wkładamy do głębokiego talerza, dodajemy kukurydzę, siekaną paprykę. Kurczak oddzielamy od kości, kroimy go w średnie kawałki i układamy na sałacie. Cebulę kroimy na pół, a potem każdą połówkę na cieniutkie plastry, które rozkładamy na reszcie składników.

Ser feta kroimy w kostkę, a następnie układamy na pozostałych składnikach, dodając na koniec przekrojone na pół pomidorki. Składniki na sos mieszamy, a potem podajemy razem z sałatką albo skrapiamy ją sosem wedle uznania

Sałata „Ogrodnika” – grillowanie w ogrodzie

Składniki :

  • garść przerwanych młodych, maleńkich buraczków
  • garść młodej rukoli
  • dwie garście świeżych liści szpinaku
  • kilka liści musztardowca
  • kilka liści sałaty
  • 1 pęczek szczypioru z cebuli szczypiorowej
  • kawałek twardego żółtego sera
Składniki do sosu:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kilka gałązek tymianku, rozmarynu, koperku
  • 1 ząbek czosnku

Składniki potrzebne do sosu winegret wlewamy do kubeczka, potem wsypujemy posiekane świeże zioła, wyciśnięty praską czosnek, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Zieleninę jaką dysponujemy po opłukaniu, osuszamy i lądują w misce. Skrapiamy całość sosem, dodajemy utarty ser i gotowe.

Zapiekanka makaronowa z mozzarellą

Składniki:

  • 25 dag ugotowanego grubego makaronu- u mnie grube rurki
  • 20 dag dowolnej wędliny
  • 20 dag sera mozzarella startego
  • 5 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • ½ obgotowanego brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy w ziarnach do smaku
  • ketchup do polania

Kolejność przygotowania

ETAP 1:
na patelni rozgrzewam masło dusze cebulę
Cebulę obieram, kroję w kosteczkę, z papryki wydrąża nasiona i również kroję w kostkę, umyte pieczarki siekam na plasterki.
ETAP 2:
następnie dodaję resztę składników podsmażam
Na patelni rozgrzewam masło dodaję oliwę, wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili również cebulę oraz pieczarki obgotowane różyczki brokuła i paprykę, duszę chwilę pod przykryciem, doprawiając do smaku solą i pieprzem, zestawiam z ognia,
ETAP 3:
do podduszonych warzyw dodajemy ugotowany makaron
dodaję ugotowany makaron oraz pokrojoną dowolną wędlinę, oraz połowę sera mozzarella w kosteczkach, mieszam i wykładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
ETAP 4:
zapiekanka przed pieczeniem z serem mozzarella
Wierzch zapiekanki posypuję resztą sera mozzarella wkładam do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekam 15 minut-do momentu rozpuszczenia sera. Podaję gorącą polaną ketchupem.

Zapiekanka drobiowa z migdałami

Składniki dla 4 osób

  • 8 filetów z piersi kurczaka
  • 3 łyżki margaryny lub oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 ml śmietany lub jogurt naturalny
  • 10 dag startego żółtego sera typu ementaler
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Kolejność przygotowania

– mięso opłukać, osuszyć. Połowę margaryny rozgrzać na patelni, włożyć mięso, obsmażyć z obu stron. Oprószyć solą i pieprzem.
– natkę umyć, osuszyć i posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Płatki migdałowe wysypać do miski, dodać czosnek, ser i natkę. Wlać śmietanę i wymieszać. Masę przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową.

– naczynie żaroodporne wysmarować margaryną lub innym tłuszczem- oliwą z oliwek. Włożyć kawałki mięsa. Na wierzchu każdego rozłożyć masę migdałową. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 20 minut w temp. 200 stopni.

Sałatka serowa z winogronami

Składniki dla 4 osób:

  • 20 dag ciemnych winogron
  • 20 dag jasnych winogron
  • 40 dag melona lub arbuza
  • 30 dag żółtego sera w plasterkach – np. Edamem
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • łyżka dżemu lub konfitury
  • 2 łyżki jasnego octu winnego
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

– winogrona umyć i pokroić na pół, melon lub arbuz obrać, pokroić w kostki – jak kto woli, ser pokroić w paski
– dżem połączyć z musztardą, dodać szczypiorek, ocet winny i oliwę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
– wszystkie składniki polać sosem i odstawić na 10 minut.
– przed podaniem można posypać prażonymi orzeszkami, słonecznikiem


run4fit_porady-15